keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Paikallisten herkkujen äärellä - Northern Arctic Flavours -menua testaamassa

Viime viikolla vietettiin Pohjoiset arktiset maut – Northern Arctic Flavours -tapahtumaa Oulussa, Pohtossa. Tapahtuman yhteistyöravintolat ovat suunnitelleet Northern Arctic Flavours - eli NAF-menun. Menut ovat tarjolla 20.9.2014 saakka.

Kävimme eilen ystäväni Monan kanssa testaamassa Lasaretin Virta-ravintolan menun:


Sellerikeittoa
omenaa ja suolapähkinää

***
Tannilan porotilan
Poroterriiniä ja poronsydänmoussea

***
Kalastaja Karjalaisen ahvenfileitä Iistä
nokkoskastiketta
ruohosipuliperunavoita ja
tilli-sitruunaporkkanoita

***
Mustikkapiirakkaa ja
valkosuklaajäätelöäMenu oli houkuttelevasti suunniteltu, mutta päädyimme kuitenkin etukäteen pyytämään poron tilalle "sieniä tai kalaa". Minä olen nimittäin syönyt pääsääntöisesti kasviksia ja kalaa vuodesta 1998. Sienet kiinnostivat, koska niiden kohdalla sesonki on ollut niin erinomainen. Hugossa nimittäin olisi ollut tarjolla Lumijoen tatteja ja pohdin pitkään näiden kahden menuvaihtoehdon välillä. Valinnassa sellerikeitto, ahvenet ja nokkonen Virran menussa veivät kuitenkin voiton.Kippis! Monan lautasella herkullinen sellerikeitto.


Sellerikeitto oli aivan upea kokemus. Maku oli todella täyteläinen, esillepano oli kaunis. Ainut asia mitä jäimme pohtimaan, oli käytetty pähkinä. Listalla nimittäin luki suolapähkinää (joka yleensä mielletään maapähkinäksi) ja annoksessa oli käytetty mielestämme hasselpähkinää. Meille annos toimi mainiosti ja oli henkilökohtainen makusuosikkini koko menusta, mutta jäimme pohtimaan asiaa pähkinäallergikon kanalta. Tosin, voisin kuvitella että he varmistavat pähkinäasiat vielä kohdaltaan moneen kertaan. Ymmärtääkseni juuri hasselpähkinä on yksi allergisoivimmista pähkinöistä? Vaihdoin poron tilalle maukkaan kala-annoksen.


Poron tilalle pyytämämme kala-annoksen esillepano oli todella kaunis. Graavattu lohi oli paahdettu kevyesti, sille toivat pehmeyttä ja raikkautta peruna ja retikka. Punajuurikastike kruunasi annoksen värillään ja maullaan. Upea annos, sekä maultaan että visuaalisesti.Ahvenannoksen nokkoskastike oli todella maistuva.


Ahvenannoksessa oli perinteisiä elementtejä, mutta hieman yllättäen maistuvimpana jäi mieleen nokkoskastike. Nokkonen oli tullut Ärmätin nokkostilalta kuivattuna, siitä oli saatu hienosti maku esiin. Vuorovastaava kertoi, että kokit olivat tehneet kokeiluja sekä tuoreella että kuivatulla nokkosella - ja parempi maku oli saatu kuivatusta tuotteesta. Porkkanat olivat Siikajoelta ja ahven Iistä. Porkkanoiden sitruunainen maku olisi voinut olla makuuni voimakkaampikin. Ahvenen oma maku jäi ehkä hitusen levitteen ja rasvan alle. Ehkä ahvenelle olisi sopinut kevyempi kypsennystapa, kun kermaisuutta tuli nokkoskastikkeestakin?Vuoropäällikkö vastaili ystävällisesti kysymyksiimme.


Jälkiruuaksi tarjolla valkosuklaajäätelöä ja mustikkapiirakkaa.


Esillepano oli kauniisti toteutettu.


Jälkiruokana oli Sortolan tilan valkosuklaajäätelöä ja ravintolan omaa mustikkapiirakkaa. Annos oli todella kauniisti toteutettu, maku oli taattua laatua.Suolarakeilla ja chilillä maustettu suklaa oli loppuun mukava yllätys.


Totesimme Monan kanssa yhteen ääneen, että menun parasta antia olivat kaksi ensimmäistä ruokalajia eli sellerikeitto ja lohiannos. Poro meiltä jäi tällä kertaa maistamatta, mutta luulenpa että maistan pikkuisen perjantaina, kun minulla on ilo osallistua Oulu Design Days tapahtuman Odd Galaan, joka järjestetään Lasaretin Aurora-salissa. Illan ohjelmaan kuuluu buffetillallinen, upea kaksiosainen muotinäytös, musiikkia, videotaidetta - ehkä näemme siellä?
Ps. Liput galaan myynnissä vielä tänään keskiviikkona!

***

Tämä blogi toteutettiin yhteistyössä Pro Agrian Oulun, Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ja Pohjoiset Arktiset Maut -tapahtuman kanssa. Lämmin kiitos yhteistyöstä, erityisesti projektisuunnittelija Arja Keräselle, jonka kanssa etukäteen arvuuteltiin mm. horsman kukinta-aikaa, tämän vuoden sienisadon ajankohtaa ja laatua..! Blogi jatkaa elämäänsä, pian pääsette kuulemaan mm. Kukkasidonnan SM-kisoista, jotka järjestetään Oulussa syyskuun viimeisenä viikonloppuna. 

Herkullista ja aurinkoista syksyn jatkoa kaikille!

***

2 kommenttia:

 1. Hei!
  Kiitos kun kävitte, mukava kun kirjoitit meistä! On aina mielenkiintoista lukea kommentteja ja kehittämisehdotuksiakin, kiitos niistä. Keittiöpäällikön kanssa tässä kommenttejasi ja kehujasi luimme ja pähkinäasiaan toteamme että keittiö halusi käyttää ei niin tavanomaista vaihtoehtoa ja olemme myös suolanneet ja paahtaneet pähkinät täällä itse. Ahven varmastikin herättää välillä keskustelua, ehkä halusimme nostattaa nostalgisia muistoja mummolan ruisahvenesta! Mukavia ruokahetkiä vastaisuudessakin ja tervetuloa meille Ravintola Virtaan uudelleen! Ravintolapäällikkö Johanna Harjunpää ja keittiöpäällikkö Mikko Huhtala

  VastaaPoista
 2. Hei!
  Kiitos viimeisestä, oli kyllä herkullinen ilta sekä vatsan että visuaalisuuden puolesta. Ei se ahven kuitenkaan liian raskasta ollut, aterian jälkeen oli juuri "nappiolo", täysi mutta hyvällä tavalla.

  Pähkinöistä puolestaan - onpa hassua, että suolapähkinä mieltyy automaattisesti maapähkinöiksi, kun sehän voi tosiaan olla mitä tahansa pähkinää. Itsekin paahtelen monesti pähkinöitä ja siemeniä, niistä saa esiin upeita aromeja. Siinä olitte kyllä onnistuneet, sellerikeitto oli ehdoton suosikki. Harmittaa vain kun Blogger kiepauttaa kuvan aina ylösalaisin, niin en saanut lisättyä tähän toivomaani lähikuvaa kauniista annoksesta. Selleri, pähkinät ja omenat - kaikki lempimaut samassa annoksessa :)

  Kiitos vielä ja tullaan toki toistekin!

  VastaaPoista

Kiva jos kommentoit! Ohje:

1. Kirjoita teksti kohtaan Lisää kommenttisi
2. Kommentti nimellä - valitse alinna oleva Nimetön (jollei sinulla ole jotain mainittua profiilia)
3. Signeeraa halutessasi
4. Paina kohdasta Julkaise
5. Kirjoita pyydetty tunniste

-> Paina uudestaan kohdasta Julkaise -> Valmis.

Kiitos!