lauantai 28. helmikuuta 2015

Puheenvuoro Hietasaaren ja Nallikarin kaavoitusta käsittelevässä keskustelutilaisuudessa

Oulussa on ollut pitkään käynnissä kaavaprosessi Hietasaaren ja Nallikarin alueella. Palstaviljelijöiden kannalta surullisimmassa skenaariossa Hietasaari I tilalle rakennettaisiin huvipuisto ja uudet palstat raivattaisiin nykyisellään upeaan virkistysmetsään.

Hietasaaren-Toppilansaaren asukasyhdistys järjesti 26.2.2015 Tuiran koululla keskustelutilaisuuden, jossa pidin Oulun Hietasaaren palstaviljelijät ry:n puheenvuoron.

Puolueita oli pyydetty tilaisuuteen keskustelemaan ja kertomaan oma kantansa.

Lopputulos:

*Vihreät, kristilliset ja vasemmisto olivat huvipuistoa vastaan
*Kokoomus oli huvipuiston puolesta
*Demarit, perussuomalaiset ja keskusta eivät olleet päättäneet kantaansa



Tervehdys Hietasaaren ystävät!

Olen Niina Jortikka ja edustan Hietasaaren palstaviljelijöiden yhteisöä.

Mitä siinä Hietasaaressa on niin hienoa? 
Mistä kaikki lähtee?

Lähdetäänpä ihan alkutekijöistä: hienoa on Hietasaaren nimeenkin päätynyt maalaji eli hieta. Hietamaat ovat parhaita viljelysmaita, koska niissä vesi nousee kapillaarisesti. Hietamaat ovat hikeviä maita, ja antavat palstojen vaalijoille runsaan sadon. Suuri osa Hietasaari ykkösen palstoista on karkeaa hietaa. Hietasaari on viljelyominaisuuksiltaan erinomainen myös meren läheisyyden vuoksi. 


Mikä muu Hietasaaressa ja palstaviljelyssä on hienoa? 

Yhteisöllisyys ja monikulttuurisuus!

Hietasaaren palstaviljelijöissä on kaikenkirjavaa oululaista väkeä, vauvasta vaariin. On ilahduttavaa, että myös maahanmuuttajataustaiset perheet ovat löytäneet tiensä viljelypalstoille. Palstat ovat aktiivisessa käytössä ja kyseessä on eittämättä Oulun upein palsta-aluekokonaisuus. 

Rakenteiden osalta on toki puutteita, esim. kierrätyspisteet ovat vähintäänkin alkeelliset ja siis nykyaikana täysin riittämättömät. Viime syksynä laitoimme kuitenkin tuulemaan ja organisoimme yhdessä kymmenien viljelijöiden ja asukkaiden kanssa siivoustalkoot, joissa siivosimme parinkymmenen vuoden roskat alueelta.  Kaupunki tuli vastaan tilaamalla alueelle jätelavat. 





Syksyllä olemme järjestäneet satojuhlan alueen asukkaiden, palstaviljelijöiden ja yhdistysväen kanssa.   




Sadonkorjuujuhlat herkut ovat maistuneet!



Lapsille järjestettiin askartelua luonnonmateriaaleilla.



Yhdessäolon riemua!


Aluesuunnittelulla on Hietasaaressa pitkälliset perinteet ja metsään on meinattu mennä ennenkin - mutta onneksi meillä on mahdollisuus myös korjausliikkeisiin. Sodan jälkeisen jälleenrakennusajan historiaan Oulussa kuului kaupungin johdon toteutumaton suunnitelma Hietasaaren muuttamisesta teollisuusalueeksi. 

Onneksi niin ei tapahtunut! 

Toivottavasti voimme tulevaisuudessa vain huokaista helpotuksesta, että emme päätyneet rakentamaan huvipuistoa Oulun kauneimpaan luonto- ja kulttuuriympäristöön. 



Sananen Hietasaaren luontoarvoista 

Lintuarvoiltaan Oulujoen suistoalueella on Oulun korkein pesivän linnuston parimäärä, yli 300 paria neliökilometrillä. 

Hietasaaressa pesii silmälläpidettäviä lintulajeja: sirittäjä lehtipuuvaltaisissa metsissä ja punavarpunen avoimemmilla paikoilla kuten vaikkapa palstaviljelyalueen reunoilla. 
 
Hietasaaressa elää myös rehevien, lehtevien metsien eteläisiä lajeja, jotka ovat Oulun seudulla jo huomattavan harvalukuisia ja melko lähellä levinneisyytensä pohjoisrajaa. Tällaisia ovat ainakin uuttukyyhky, mustapääkerttu ja nokkavarpunen. Myös upea konsertoija mustarastas on alueella hyvinkin runsas ja sen kaunis keväinen laulu on melkoinen virkistystekijä ihmisille. Linnustollisten arvojen suhteen kaikki em. lajit tulevat kärsimään kaavailluista muutoksista.

Kasvillisuusarvoiltaan alue on kiistaton. Hietasaari ja Oulujokisuisto ovat kasvistoltaan Oulun rikkaimpia alueita. Mustasaaren itäosan neliökilometriruudulta havaittiin peräti 321 eri kasvilajia. Lajimäärää on lisännyt ihmistoiminta: alueella on paljon viljelykarkulaisia sekä satamatoiminnan että huvilakulttuurin peruja. 



Summa summarum 

Hietasaari on keskustan lähellä oleva ainutlaatuinen virkistysaluekokonaisuus.

Upeat metsät ja meriluonto, hyvin hoidetut palsta-alueet, kulttuuri ja yhteisöllisyys paiskaavat kättä Hietasaaressa.

Hietasaari on useammalla tavalla tarkasteltuna monimuotoisuuden hot spot joka ehdottomasti ansaitsee kansallisen kaupunkipuiston statuksen.

Kysymys poliitikoille: näettekö siis haasteita siinä, miten kaavamuutos vaikuttaisi Hietasaaren luonto­ ja kulttuuriarvoihin?

Kiitos!




Lähteet:

Minun Hietasaareni, osa 1:
VISIO - Oulun kansallinen kaupunkipuisto Hietasaari - aktiivinen lähiluonto

Ulla Pohjamo:
http://tahiti.fi/02-2012/vaitokset/esikaupunki-moniaanisena-kulttuuriperintona-%E2%80%93-oulun-hietasaari/

Ari Rajasärkkä

Kuvat: Niina Jortikka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva jos kommentoit! Ohje:

1. Kirjoita teksti kohtaan Lisää kommenttisi
2. Kommentti nimellä - valitse alinna oleva Nimetön (jollei sinulla ole jotain mainittua profiilia)
3. Signeeraa halutessasi
4. Paina kohdasta Julkaise
5. Kirjoita pyydetty tunniste

-> Paina uudestaan kohdasta Julkaise -> Valmis.

Kiitos!