perjantai 30. toukokuuta 2014

Monikäyttöinen villiyrttilevite

Vietin helatorstain maalla. Villiyrttikausi on parhaimmillaan, joten päätimme tehdä villiyrttipestoa. Totesimme kuitenkin, että pesto mielletään maultaan voimakkaammaksi ja rakenteeltaan paksummaksi, joten päätimme nimetä tämän monikäyttöisen ja terveellisen herkun villiyrttilevitteeksi.


Villiyrttilevitteen potentiaalisista raaka-aineista

Valkoiset pavut ovat maultaan mieto, vatsaystävällinen vaihtoehto esimerkiksi kikherneille. Pavuista saat proteiinia ja samettisen maun sekä mukavan rakenteen levitteen pohjaksi. Pavut huuhdottiin, liotettiin ja keitettiin ohjeiden mukaan, keitinvedessä oli suolaa, pippuria ja lipstikkaa. Jos papuja jää yli, niistä tulee tomaatin, ruohosipulin ja yrttien kanssa ihana salaatti.

Auringonkukansiemenet ovat paahdettuina maukkaita ja huomattavasti edullisempia kuin esimerkiksi pinjansiemenet. Kääntele siemeniä tasaisesti paahtamisen aikana, jotta saat niihin mukavasti rusehtavan pinnan. Jos siemeniä jää yli, käytä ne salaattiin, puuroon tai jugurttiin. 

Voikukan nuput ja kukat ovat maultaan hyvin mietoja, kukat jopa makeahkoja. Jos kartat kirpakkuutta, voit poistaa lehdistä lehtiruodit ja nupuista ja kukista verholehdet eli kukan ja kukkavarren yhtymäkohdassa olevat vihreät "viipokkeet". Jos keruu tuottaa voikukkaa yli tarpeen, revi loput salaattiin.

Horsmanversot kuten kaikki villiyrtit tulee kerätä puhtailta paikoilta. Huolehdithan aina, että tunnistat kerättävän kasvin sadan prosentin varmuudella - jollet tunnista - älä käytä. Lehtitupsut ovat jo kautta Pohjanmaan auenneet mutta sekaan vain. Varmista kuitenkin, etteivät varret ole kovin puutuneita. Jos ne rapsahtavat kevyesti poikki, käytä huoletta. Jos varsi alkaa olla puisevan tai sitkeän tuntuinen, voit joko jättää kovat osat käyttämättä tai kuoria ne, jos kärsivällisyyttä riittää...! Jos versoja löytyy runsaasti, paistele niistä pannulla rapea, herkullinen lisuke. Voit myös käyttää versoja munakkaaseen ja lettuihin. Yli jäävät lehtitupsut voit lisätä salaattiin.Käenkaalta, siankärsämön lehtiä ja horsmanversoja.

Nokkoset ovat superruokaa parhaimmillaan. Nokkosen lehdet ja kärkiversot voi käyttää sellaisenaan "raakana", mutta ne voi myös ryöpätä nopeasti. Ryöppäys alentaa nokkosten nitraattipitoisuutta, mutta alentaa hieman myös ravinnepitoisuutta, kun osa ravinteista liukenee veteen. Ethän kerää nokkosta lantakasojen päältä tai muilta ravinteikkailta paikoilta.  

Niittysuolaheinä, ahosuolaheinä ja käenkaali sisältävät oksaalihappoa. Oksaalihappo sitoo itseensä elimistön kalsiumia, joten niitä käytettäessä on hyvä nauttia samalla maitotuotteita tai muuten turvata kalsiumin saanti. Ainekset tuovat levitteeseen suolaisuutta ja hapokkuutta.

Todella hyvä aines olisi myös peltokanankaali, jota ei helatorstain keruuretkellä tullut vastaan. Jos tunnet kasvin ja sitä löytyy puhtaalta paikalta - laita toki levitteen sekaan nuppuja, kukkia ja lehtiä. Peltokanankaalissa on maistajasta riippuen kaalimainen tai naurismainen maku. Erinomainen villiyrtti!Peltokanankaalin kukinta on monin paikoin parhaimmillaan.

Poimulehti ja vuohenputki ovat myös mainioita levitteen ainesosia. Niiden lisääminen tuo levitteeseen terveellistä "vihermassaa" muttei painota kokonaisuuden makua voimakkaasti mihinkään tiettyyn suuntaan.

Siankärsämön lehdet tuovat levitteeseen "ryytimäistä", hivenen pippurista makua ja ilmeisesti myös parantavat levitteen säilyvyyttä. Käytä aluksi esim. vain 5-10 lehteä, jos kaipaat totuttelua makuun.
Vinkki! Siankärsämön lehdet ovat kauniita myös koristeena.


Niin, olikos tähän sitä reseptiä?

Ja se resepti! Villiyrttilevitteessä on se kiva puoli, että voit käyttää siihen mitä vain villiyrttejä ja villivihanneksia. Lisäksi voit halutessasi hyödyntää kasvimaalta esim. ruohosipulia, minttua - tai kaupasta vaikkapa basilikaa ja persiljaa. Tätä ohjetta ei todellakaan kannata jättää käyttämättä sen takia, että joku ainesosa puuttuu. Sovella rohkeasti! Esimerkiksi kalalle toimisi varmaan voimakkaasti sitruunainen ja tillinen levite?Helatorstain villiyrttiretken löydöt levitteen aineksiksi.


Villiyrttilevite

2 dl keitettyjä valkoisia papuja (keittovedessä suolaa, pippuria, lipstikkaa)
1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä (tai muita siemeniä / pähkinöitä)

Villiyrttien määrät on mitattu roska- ja ötökkätarkistetuista, huuhdotuista, valutetuista, 2-3 cm mittaan pätkityistä ja kevyesti desin mittaan painetuista villiyrteistä.

1 dl voikukan nuppuja ja kukkia sekä muutamia lehtiä
1 dl horsmanversoja tupsuineen
1 dl ryöppäämättömiä nokkosen lehtiä ja kärkiversoja (raakana, mutta voit halutessasi myös ryöpätä)
Halutessasi voit korvata osan näistä aineksista esim. vuohenputkella, poimulehdellä, kaupan tai kasvimaan antimilla.

1/2 dl suolaheinän lehtiä
1/3 dl käenkaalin lehtiä ja kukkia
Halutessasi voit korvata osan näistä aineksista esim. siankärsämöllä, peltokanankaalilla tai kaupan suolaheinällä.

1,5 dl hyvää ruokaöljyä
n. 1 dl appelsiinimehua tai muuta nestettä kuten vettä, mehua, lopun etikkasäilykkeen (kurpitsa, hillosipuli, suolakurkku tms.) nestettä
1/4 dl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi

Sekoita ainekset monitoimikoneessa aloittaen pavuista ja lisäten muita aineksia pikkuhiljaa. Lisää suolaa ja pippuria lopuksi maun mukaan.

Tosiaan, koska aineksissa on omasta takaa suolaisia makuja, suola kannattaa lisätä ihan lopuksi. Suolaa kun on helppo lisätä - mutta vaikea ottaa pois.


Villiyrttilevitteen käytössä vain mielikuvitus on rajana

Miten villiyrttilevitettä voi käyttää? Levite sopii mainiosti esimerkiksi paahtoleivälle, lisukkeeksi, dippailuun, uuniperunan kylkiäisiksi, peston tapaan pastan kaveriksi jne. Raatimme ei ole oikeastaan keksinyt mihin villiyrttilevite ei sopisi. Jos levitettä jää yli, voit pakastaa sitä.


Valmista levitettä - on muuten hyvää!


Ruisnappien kanssa - toimii. Koristeena orvokkeja ja suolaheinän nuppuja.


Tervetuloa!


Kivoja keruuretkiä ja kokkauskokeiluja!


***

5 kommenttia:

 1. Kiitos kivoista vinkeistä! Kuvat on hienoja ja nostavat veden kielelle...

  VastaaPoista
 2. Hei, mukavaa jos pidit. Paras villiyrttikausi on loppujen lopuksi tiettyjen lajien osalta niin nopeasti ohi, että nyt on hyvä aika toimia.

  VastaaPoista
 3. Eipä olis satanu! Olisin lähtenyt heti retkelle!

  VastaaPoista
 4. Mutta nyt villiyrtit ovat puhdistuneet hienosti! Huomenna keräämään :)

  VastaaPoista
 5. Hei! Kiitos ohjeesta! Omaani lisäsin vielä Litulaukkaa kukkineen ja valkopeippiä sekä kuivatettua persiljaa ja paahdettua sipulia sekä voikukan kukintoa ja lehtiä. Öljynä käytin osan oliiviöljyä ja osan aringonkukkaöljyä. Paahdon pannulla cashewpähkinöitä, seesaminsiemeniä ja kurpitsan.Oioioi! niin ihanaa! Kaksi ppuanikin kuonot väristen mukana seuraamassa että mitäs ihanuuksia se äippä tekee..

  VastaaPoista

Kiva jos kommentoit! Ohje:

1. Kirjoita teksti kohtaan Lisää kommenttisi
2. Kommentti nimellä - valitse alinna oleva Nimetön (jollei sinulla ole jotain mainittua profiilia)
3. Signeeraa halutessasi
4. Paina kohdasta Julkaise
5. Kirjoita pyydetty tunniste

-> Paina uudestaan kohdasta Julkaise -> Valmis.

Kiitos!