Teksti ja kuva: Kirsi Eskelinen
Keruutuotteiden vuodenkiertokalenteri, mahlan keruu
Kustaa Vilkunan
teoksessa "Vuotuinen ajantieto" maaliskuu-sanasta kerrotaan
seuraavaa:
”Maaliskuu tuo kevään
sanoman. Sen kuluessa odotetaan maan edes hiukan paljastuvan, ja siitä on saatu
koko kuukauden nimi, joka on sama kuin maallinen kuu eli kuukausi, jolloin maa
on jo käsillä."
Nimi on selvästi otettu käyttöön eteläisemmässä Suomessa,
sillä Pohjois-Suomessa lumipeite ei tavallisesti paljasta maata vielä tällöin.
Lyhenevissä talvissamme alkaa Oulunkin korkeuksilla maata näkyä jo maaliskuussa.
On myös olemassa selitys, että Suomen maaliskuu olisi sama sana kuin viron
huhtikuuta merkitsevä mahlakuu tai maalakuu. Maaliskuussa ei näillä
leveysasteilla kyllä vielä päästä mahlanvalutukseen. Maaliskuusta on vanhassa
suomalaisessa kuukausien nimistössä käytetty myös nimiä maahtokuu tai
vaahtokuu. Niin tai näin, maaliskuussa on aika valmistautua mahlankeruuseen
hommaamalla tarvittavat välineet!
Mahlanvirtaus alkaa
silloin, kun maa alkaa sulaa pintaosistaan ja puiden vedenotto alkaa. Keväistä
mahlanvirtausta esiintyy monilla pohjoisen leveysasteen lehtipuilla kuten
koivulla, tammella ja vaahteralla. Suomessa mahlaa kerätään yleensä koivusta.
Mahla on 99-prosenttisesti puun juurillaan ottamaa vettä, johon on liuennut
yhteyttämistuotteita kuten glukoosia ja fruktoosia. Lisäksi mahlassa on
kivennäis- ja hivenaineita sekä valkuaisaineita. Monet ihmettelevät aluksi
mahlan mietoa makua: "Tämähän on kuin vettä!", mutta tarkemmin
maisteltuna siinä on miedon makea, pehmeä ja raikkaan aromikas maku.
Mahlanvalutuskausi
kestää noin kuukauden huhti-toukokuussa,
etelässä aiemmin kuin pohjoisessa. Mahla virtaa siihen asti, kun koivun silmut
puhkeavat lehdiksi. Kevään eteneminen vaikuttaa mahlan tuotantoon paljon -
lämpimänä ja nopeasti etenevänä keväänä mahlakausi jää lyhyeksi. Koivun koko ja
kunto vaikuttavat mahlan määrään paljon. Omien kokemusteni perusteella paras
valunta-aika on Oulun korkeuksilla toukokuussa. Mahlanvalutukseen tarvitaan
maanomistajan lupa, joten jokamiehenoikeudet eivät riitä tämän herkun
havitteluun. Onneksi yleensä ei tarvitse lähteä omaa tai kaverin omakotitalon
pihaa kauemmaksi!
Tässä blogissa
keskitytään mahlan keruuseen kotitarpeiksi - kaupalliseen keruuseen on
tarkemmat hygieniakäytännöt sekä erityyppiset valutusastiat. Perusperiaate on
kuitenkin sama, eli koivuun porataan reikä josta mahla valuu letkua pitkin
keruuastiaan. Muitakin valutustapoja on, kuten ison oksan tai oksakimpun
katkaiseminen ja keruuastian pujottaminen suoraan oksaan. Letkumenetelmä lienee
kuitenkin helpoin ja yleisin. Itse olen käyttänyt kannellista sankoa ja
ylimääräistä kotiviinin lappoamisletkua. Reiän puuhun olen tehnyt tavallisella
akkuporakoneella. Sopivan taipuisaa ja ohutta letkua (paksuuden on hyvä olla
enintään 1 cm) oli ainakin minulla vaikeuksia löytää, ja kolusin
rautakauppojakin turhaan. Onneksi esimerkiksi akvaarion ilmapumppuun tai
chilien viljelyyn tarkoitettu ilmaletku sopii mahlanvalutukseen hyvin, ja on
helposti saatavilla metritavarana niin nettikaupasta kuin akvaario- tai
vesiviljelyvarusteita myyvistä liikkeistäkin.
Keruuastiaksi käy hyvin
tavallinen sanko. Sangon kanteen porataan letkun vahvuinen reikä. Letkun on
hyvä istua napakasti ettei mahlan sekaan pääse vettä tai muita epäpuhtauksia.
Mittaa siis letkun läpimitta ensin ja valitse samankokoinen tai hitusen
suurempi poranterä. Kun varusteet ovat valmiina, voikin sitten rauhallisin
mielin odotella sopivia valutuskelejä!
Seuraava blogiteksti
on Mahla osa 2 - valutus sekä mahlan käsittely ja säilöntä!
Ps. Keskiviikkona 25.3.2015 klo 11 kieppeillä olemme Niinan kanssa Oulu Radiossa Kati Jurkon haastattelussa kertomassa keruukalenterista. Tulepa kuulolle! Netissä: http://yle.fi/radio/ouluradio/
Terveisin Kirsi
Lähteet:
http://wikikko.info/wiki/Vuodenkiertokalenteri
http://www.kotus.fi
http://www.luontoyrittaja.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva jos kommentoit! Ohje:
1. Kirjoita teksti kohtaan Lisää kommenttisi
2. Kommentti nimellä - valitse alinna oleva Nimetön (jollei sinulla ole jotain mainittua profiilia)
3. Signeeraa halutessasi
4. Paina kohdasta Julkaise
5. Kirjoita pyydetty tunniste
-> Paina uudestaan kohdasta Julkaise -> Valmis.
Kiitos!