sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Ikkunapuutarha - ikkuna puutarhaan

Minulla on ollut ilo koordinoida Maaseudun Sivistysliiton ympäristöluotsikoulutusta Oulussa. Siihen liittyen toteutamme talven aikana Oulun ympäristöluotsien ja ympäristöjärjestö Dodo ry:n kanssa Oulun taidemuseolle yhteisöllisen ikkunapuutarhan. Oulun taidemuseolla avautui eilen Checkpoint Leonardo -näyttely, joka jatkuu 15.3.2015 saakka.

"Checkpoint Leonardo tutkii taiteen ja tieteen vuorovaikutusta. Teoksissa käsitellään mm. fysiikan, kemian ja biologian ilmiöitä, mekaniikkaa, äänimaailmaa, unitutkimusta ja ihmisen suhdetta ympäristöönsä. Mukana on teoksia, jotka elävät ja muuttuvat näyttelyn aikana. Checkpoint Leonardoon liittyy runsaasti oheistapahtumia yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa. Lisäksi Oulun yliopiston opiskelijat ohjaavat ilmiöpohjaiseen oppimiseen perustuvia työpajoja, joissa hyödynnetään tieteelle ja taiteelle ominaisia menetelmiä. Osa näyttelyn teoksista liittyy Maaseudun Sivistysliiton Paikan tuntu –projektiin."


Ikkunapuutarhurin elämää

Windowfarm eli ikkunapuutarha on ollut mielenkiintoinen oppimisprosessi, joka jatkuu varmasti koko näyttelyn ajan. Rakensimme limsapulloista kasvatustornit, joiden sisällä ovat muoviruukut. Ruukuissa on kasvualustana kivivillapotit ja pestyä kevytsoraa. Kasveina on enimmäkseen vähään tyytyviä viherkasveja eli rönsyliljaa, juorua, punalehteä, muorinkukkaa - lisäksi seassa on hieman syötäviä kasveja eli herneenversoja, salaatteja, pinaattia.

Ajattelin, että laitamme useampia kasvilajeja, koska kasvit joutuvat pienessä kilpailutilanteessa tsemppaamaan itseään toisiaan vastaan. Ideaatitilanteessa juoru alkaa kasvaa kauniisti alaspäin, herne kiipeilee ja rönsylilja runsastuu ja pöyhistyy - puhdistaen samalla ilmaa. Jos joku kasveista ei menesty vesiviljelyn / taidemuseon kasvatusolosuhteissa, toinen ottaa sen tilan.


Punalehti ja muut taimet innokkaina - joko päästään taidemuseolle?


Siemen- ja pistokaslisäyksessä sai olla kieli keskellä suuta: tarpeeksi ajoissa, että kasvit ehtivät kunnolla juurtua. Ei kuitenkaan liian aikaisin, ettei siirto kasvihuoneolosuhteista viileän ikkunan kupeeseen taidemuseolle olisi liian kova stressi. Yläkuvassa vasemmalla näkyykin typistetty rönsylilja: paukut on aluksi laitettava juurtumiseen, sitten vasta lehtien pörhistämiseen.


Kirsi tekemässä "täydentävää" pistokaslisäystä.


Mutta se tekniikka! Ollaan pelattu sekä vesi- että ilmapumppujen kanssa ja prosessi jatkuu. Ajatuksena on, että lannoitevesi kiertää pumpun avulla järjestelmässä. So simple! Mutta pumput ovat olleet aika oikullisia diivoja ja niiden kanssa hienosäätö jatkuu edelleen. Blogailen uudestaan, kun ollaan saatu luotua jämptit systeemit ja tehtyä kunnolliset ohjeet itse ikkunapuutarhaa rakentavalle. Valmiita järjestelmiähän on myynnissä, mutta mehän emme tyydy mihinkään helppoon :)



Liisa ja Outi asennushommissa.


Kaunis ikkunapuutarhamme on jo nyt, mutta kaunistuu kunhan saadaan kaikki "tornit" täyteen kasveja ja sivuillekin valaistus.


Windowfarm ja Outi valmiina lehdistötilaisuuteen.


Niin - kivoja uutisia blogia ajatellen. Saan blogiin täksi vuodeksi vierailevan kirjoittajan, ystäväni Kirsi Eskelisen. Hän aloittaa helmikuussa. Sen verran voin paljastaa, että villiyrttien ja luonnontuotteiden ystävät tulevat ilahtumaan! Tarkempi Kirsin  ja teemojen esittely helmikuussa, eli ihan pian.

Kevättä kohti!


***

2 kommenttia:

  1. Ihana blogi teillä! Huomasin MSL-n kirjeestä suosituksen ja tuli luettua kerralla aiemmatkin, 2014 vuoden jutut. Just ihana asenne näissä jutuissa, moderni ja samalla maanläheinen - tykkäilen kovasti!
    *Eeva

    VastaaPoista
  2. Hei, kiva kun pidit! Blogi heräilee pikkuhiljaa talvihorroksesta ja kevättä kohti julkaisuvauhti kiihtyy, joten pysy toki linjoilla :)

    Aurinkoista helmikuun jatkoa!

    Niina

    VastaaPoista

Kiva jos kommentoit! Ohje:

1. Kirjoita teksti kohtaan Lisää kommenttisi
2. Kommentti nimellä - valitse alinna oleva Nimetön (jollei sinulla ole jotain mainittua profiilia)
3. Signeeraa halutessasi
4. Paina kohdasta Julkaise
5. Kirjoita pyydetty tunniste

-> Paina uudestaan kohdasta Julkaise -> Valmis.

Kiitos!