perjantai 27. kesäkuuta 2014

Villiyrttien keruukalenteri

Ehkä erityisesti täällä pohjoisessa mielletään, että villiyrtit ja villivihannekset ovat alkukesän juttu. Myönnetään, moiseen ajatukseen olen sortunut itsekin! Luonnossa on kuitenkin paljon keruutuotteita, joita voi kerätä myös alkukesän jälkeen, aina myöhäiseen syksyyn saakka.


Nokkosen lehdet ja siemenet

Nokkonen on siitä hieno kasvi, että ravintopitoisuudellaan se päihittää muut kasvit mennen tullen. Lisäksi nokkosesta voi kerätä satoa useampaan kertaan kesän aikana: niitä kasvusto, kohta saat jälleen tuoreita lehtiä popsittavaksi. 

Muistathan nokkosen kohdalla välttää kaikista ravinteikkaimpia paikkoja kuten lantakasoja. Nokkonen kerää ravinteikkailla paikoilla itseensä nitraattia joka on ihmisen elimistölle haitallista.

Nokkosesta voi hyödyntää lehtien lisäksi myös siemenet joko tuoreeltaan tai kuivattaa ne ja nauttia läpi talven esimerkiksi aamujugurtin päällä.


Nokkosen kukat nuppuvaiheessa, siemensatoa odotellessa!


Mesiangervon kukat ja lehdet

Mesiangervo on luonnon särkylääke - se sisältää kolmea erilaista salisyylia. Ensimmäisenä maailmassa juuri mesiangervosta eristettiin salisyylihappo, josta myöhemmin kehitettiin kaikkien tuntema lääke aspiriini. Mesiangervon lehtiä voi käyttää tuoreeltaan ja kuivattuna teeaineksiksi. Rohdosvaikutuksen takia mesiangervoteetä ei kuitenkaan suositella päivittäiseen käyttöön. Mesiangervon lehdistä voi tehdä myös jalkakylpyjä. Lisää sekaan merisuolaa, vaikkapa ruusun lehtiä ja nauti elämästä!


Mesiangervon kukinta kruunaa maalaismaiseman.


Mesiangervon kukissa on kuivattuna ainutlaatuisen hieno aromi, joka muistuttaa vaniljaista paahdettua mantelia. Olen kerran päässyt maistamaan kuivakakkua, joka oli maustettu kuivatulla mesiangervon kukkajauheella. Kerää siis kukkia puhtailta paikoilta, kuivata - ja yllätä ystävät kahvipöydässä. Testaa kukkajauhetta myös panna cottaan vaniljan sijasta.


Puna- ja valkopila

Apiloita kasvaa Suomessa useampaa lajia sekä luonnonvaraisena että rehukasvina. Tutuimpia ja yleisimpiä ovat puna- ja valkoapila, joiden kukkia voi kuivattaa teeksi tai käyttää tuoreena salaattiin ja kattauksissa koristeluun. Myös lehdet ovat maultaan mietoja ja erinomaista salaattiainesta. Muista bongata myös neliapiloita!



Puna-apila.


Valkoapilan kukat voivat myös punertaa hieman. Kauniita!



Löytöjä puutarhasta

Puutarhastakin löytyy paljon popsittavaa, esimerkiksi monelle kiusallisen tuttu maahumala yllättää raikkaalla maullaan. Voit käyttää lehtiä ja kukkia esimerkiksi salaattiin ja koristella niillä annoksia. Jos pidät mintusta, tykkäät varmaan maahumalastakin.


Maahumala lähipotretissa.

Pensas- ja köynnöskrassin koko kasvi on syötävä, krassissa on kauniit koristeluun sopivat kukat, pippurisen makuiset lehdet ja siemenet, joista voit tehdä kapristen tyyppistä säilykettä.


Komea krassikasvusto muutaman vuoden takaa Tallinnasta.



Mitä muuta voi kerätä?

Luonnossa ja puutarhassa on todella monenlaista kerättävää. Kertaathan jokamiehenoikeudet kun lähdet keruupuuhiin omaa pihaa kauemmaksi. Villiyrttien keruukalenteri löytyy esimerkiksi Kuu yrttitarhassa -blogin sivuilta.

Muistathan aina tunnistamisen tärkeyden: jollet tunnista lajia sadan prosentin varmuudella, älä käytä ollenkaan.

Aurinkoista ja iloista sydänkesää!


***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva jos kommentoit! Ohje:

1. Kirjoita teksti kohtaan Lisää kommenttisi
2. Kommentti nimellä - valitse alinna oleva Nimetön (jollei sinulla ole jotain mainittua profiilia)
3. Signeeraa halutessasi
4. Paina kohdasta Julkaise
5. Kirjoita pyydetty tunniste

-> Paina uudestaan kohdasta Julkaise -> Valmis.

Kiitos!